Svi znamo da cimet i med imaju široku primenu u kulinarstvu i ishrani. Ukusi koje daje cimet kao začin i med kao zdravija varijanta zaslađivača, poslastice koje pravimo čine izvanrednim i zdravim.
Međutim, greh bi bio smestiti ova dva zlatna dara prirode samo na sastojke za tortu ili kolač. Oni su od davnina poznati i kao saveznici onima koji se bave ili se razumeju u alternativnu medicinu.
Pojedinačno, ali i u kombinaciji, cimet i med imaju mnogobrojne prednosti kada biramo lek iz prirode za široki aspekt tegoba, ili prijatelja koji će nam pomoći u opštem poboljšanju zdravlja.
Ovaj neverovatan tandem pokriva mnogo toga – od jačanja imuniteta, ublažavanja kašlja, regulisanja šećera u krvi – do poboljšanja zdravlja kože i varenja, pa i lečenja rana.
Samo, važno je ove dve namirnice koristiti pametno i u preporučljivim dozama, ali redovno. Posle nekog vremena osetićete poboljšanje opšteg zdravlja i primetiti da vas virusi i prehlade zaobilaze.
Ističemo samo neke od zdravstvenih benefita koje donosi konzumiranje meda i cimeta.
1. Jačanje imuniteta

Njihova kombinacija pruža prirodnu zaštitu organizmu, pomažući mu da bude otporniji na respiratorne infekcije i prehlade.
Polifenoli i cinnamaldehid, aktivni sastojci koje cimet sadrži, imaju snažna antioksidativna i antimikrobna svojstva. Ovi sastojci pomažu u neutralisanju slobodnih radikala i sprečavaju oštećenje ćelija.
Med, naroito sirov i nefiltriran, bogat je enzimima, flavonoidima i prirodnim šećerima koji podržavaju snagu imuniteta. Njegova antibakterijska svojstva pomažu u borbi protiv patogena i održavaju organizam zdravim.
Redovna konzumacija meda, na primer u čaju, može biti korisna za prevenciju prehlade i gripa, a opšte poboljšanje imunološke odbrane organizma u tom slučaju dolazi samo po sebi.
2. Smanjenje rizika od bolesti srca
View this post on Instagram
Kombinacija cimeta i meda utiče na neke od faktora koji mogu izazvati bolesti srca, kao što je nivo holesterola i triglicerida u krvi. Istraživanja su pokazala da i cimet i med imaju sposobnost da značajno smanje nivo ,,lošeg”, LDL holesterola, dok med istovremeno povećava nivo HDL ,,dobrog” holesterola za oko 3%.
Jaka antiinflamatorna stvojstva koja poseduju oba ova sastojka mogu smanjiti hronične upale koje dugoročno dovode do bolesti srca.
Antioksidansi u medu i cimetu takođe štite srce od oksidativnog stresa. Još jedno njihovo svojstvo je da poboljšavaju protok krvi i sprečavaju stvaranje krvnih ugrušaka, čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.
3. Regulacija nivoa šećera u krvi
Osobama sa dijabetesom tipa dva i onima koji se bore sa insulinskom rezistencijom, cimet i med mogu biti od velike pomoći kod održavanja zdravog nivoa šećera u krvi.
Cimet sadrži bioaktivne supstance koje mogu poboljšati osetljivost na insulin i pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi. Uzimanje cimeta ujutru na prazan stomak može smanjiti nivoe glukoze u krvi.
Med, iako prirodni zaslađivač, ima niži glikemijski indeks u odnosu na rafinisani šećer, tako da manje utiče na nivo šećera u krvi.
Kombinacija meda i cimeta korisna je jer cimet može poboljšati osetljivost na insulin, dok med pruža prirodnu slatkoću, bez naglog porasta glukoze u krvi.
Ipak, ukoliko želite da uvedete ovu kombinaciju u svakodnevnu ishranu, a živite sa dijabetesom ili insulinskom rezistencijom, konsultujte se sa lekarom ili nutricionistom, kako ne biste prekomernom upotrebom ugrozili svoje zdravlje.
4. Unapređenje probavnog zdravlja
Tegobe izazvane probavnim smetnjama mogu znatno smanjiti kvalitet života, ali postoje mnogi prirodni načini da unapredimo zdravlje svoje probave. Cimet i med i tu su se pokazali kao odlični saveznici.
I jedno i drugo imaju blage efekte po varenje. Cimet može pomoći u ublažavanju nadutosti i eliminaciji gasova.
Med, s druge strane, sadrži enzime koji pomažu lakšu razgradnju hrane i poboljšavaju varenje. Isto tako, ima i blagi laksativni efekat, pa može regulisati pražnjenje creva.
Zajedno, cimet i med su kombinacija koja može značajno poboljšati ukupno zdravlje probave.
5. Pozitivan uticaj na zdravlje mozga

Cimet i med imaju značajan uticaj na ukupno zdravlje mozga, posebno u kontekstu zaštite od neurodegenerativnih bolesti i poboljšanja kognitivnih funkcija.
Med funkcioniše kao prirodni antioksidans za mozak, tako da umanjuje oksidativni stres u mozgu, što je ključno za očuvanje kognitivnih funkcija. Takođe, med povećava nivoe faktora koji su važni za rast i održavanje neurona, kao što je to neurotrofni faktor (BDNF).
6. Poboljšanje zdravlja kostiju

Zbog svojih antiinflamatornih svojstava, cimet ima sposobnost da smanji upalu u zglobovima, a med može ublažiti bol i poboljšati pokretljivost.
Kalcijum, magnezijum i kalijum, koji se nalaze u cimetu, ključni su za zdravlje kostiju.
Svojstva koja se nalaze u medu štite kosti od oksidativnog stresa.
Ljudima sa artritisom, kombinacija meda i cimeta može umanjiti bol i otoke.
7. Saveznici u mršavljenju

Ove dve namirnice nisu toliko čarobne da samo one mogu pomoći u gubitku kilaže, ali mogu biti značajna podrška.
Već pomenuti cinamaldehid, koji se nalazi u cimetu može podstaći termogenezu – proces proizvodnje toplote u telu, čime podstiče sagorevanje kalorija. Cimet ima i svojstva koja smanjuju nivo šećera u krvi i povećavaju osetljivost na insulin, što pomaže u smanjenju želje za slatkišima i prekomernim unosom hrane.
Zamena običnog šećera medom može pomoći u smanjenju ukupnog unosa kalorija i šećera, što je korisno ako brojite kalorije i pazite na konzumaciju šećera.
Cimet i med u kombinaciji dobro kontrolišu apetit, ubrzavaju metabolizam, smanjuju želju za rafinisanim šećerom i duže održavaju osećaj sitosti.
Pročitajte i Med i heliko bakterija; Da li smete jesti med ako imate ovu bakteriju?
8. Podrška oralnom zdravlju

Cimet ima antibakterijska svojstva koja sprečavaju karijes, a može biti od pomoći i kod problema sa gljivicama, jer sadrži svojstva koja utiču na povlačenje oralne kandidijaze.
Med deluje antimikrobno, pa može smanjiti plak i upalu desni, umirujući iritacije.
Ovi prirodni sastojci deluju antibakterijski i antiinflamatorno, pa mogu biti efikasni u ublažavanju upala desni i problema poput lošeg zadaha.
9. Lečenje akni i kožnih infekcija

Pasta od od 1 kašičice cimeta i 3 kašike meda nanosi se na akne pre spavanja. Tokom noći, cimet i med će delovati protiv bakterija koje uzrokuju akne i znatno pomoći u njihovom nestajanju.
Ova kombinacija je korisna i za lečenje drugih kožnih problema kao što su ekcem i gljivične infekcije.
Smesa od cimeta i meda može pomoći u smanjenju iritacija, crvenila i otoka na koži, pa čak i posekotina i opekotina.
Kao maska za lice, kombinacija ova dva sastojka doprinosi čišćenju i smanjenju pora.
Pročitajte i Med i alergije; Da li je bezbedan za sve?
10. Pomoć kod prehlade i kašlja

To je zato što on ima jaka antibakterijska i protivupalna svojstva koja umiruju bolno i crveno grlo oblažući ga i tako umanjujući kašalj.
Umesto čaja, u toplu vodu se može rastvoriti med sa dodatkom cimeta. Cimet je efiksan protiv patogena koji izazivaju respiratorne infekcije, pa će pomoći u borbi protiv bakterija i virusa, ali i olakšati disanje.
Zajedno su snažni borci protiv svih upala, bakterija i virusa i zato se cimet i med od davnina koriste kao tandem u borbi protiv bolesti izazvanih bakterijama i virusima. Cimet se bori protiv uzročnika infekcije, dok med pomaže u smanjenju njenih simptoma.
Cimet i med – dar prirode za vaše zdravlje
Kombinacija meda i cimeta s pravom fascinira ljude koji se bave alternativnom medicinom, ali i nauku, koja sve više priznaje njihova blagotvorna dejstva po opšte zdravlje ljudskog organizma.
Snažna antibakterijska, protivupalna, antivirusna dejstva meda i cimeta podrška su celokupnom zdravlju, utičući na više organa i njihov rad. Antioksidansi koje sadrže, štite organe od stresa, što im pomaže da zadrže optimalan način funkcionisanja.
Kada se odlučite da uvrstite cimet u svoju svakodnevnu ishranu, treba da znate da je najbolje koristiti cejlonski cimet, jer sadrži znatno manje kumina, supstance koja u većim količinama može biti štetna po jetru.
Med konzumirajte umereno, jer je bogat šećerom i kalorijama, a, ukoliko možete, najbolje bi bilo da pronađete nefiltrirani, sirovi med, jer zadržava više antioksidanata i antibakterijskih svojstava u poređenju sa prerađenim medom.